Afrodans,,,

i morgon skall jag prova detta:



Foto: Anders WiklundFanny Granström tröttnade på den klassiska dansen och satsar på den afrikanska i stället. "Jag gillar att följa musiken, inte dansa mot den", säger hon.

 

Afrodans – svett och glädje

Hälsa 2008-01-14

 

Dans är inne, liksom träning som gör gott för själen. Därför har det lossnat på allvar för den afrikanska dansen. Den har till och med blivit populär på gymmen.

Foto: Anders Wiklund

Foto: Anders Wiklund

Fanny Granström lär ut afrikansk dans. "Det är mycket konditionsträning, men du får styrka och koordination på köpet", säger hon.

 

FAKTA

Myter om afrikansk dans
Det är svårt att lära sig rörelserna.
Fel. Koreografin är enkel och du övar snabbt upp koordinationen som krävs.

Det är inget jobbigt.
Fel. Det är mycket konditionskrävande men du kör i din egen takt.

Det är bara kufar som dansar afrikanskt.
Fel. Alla är med, unga killar i shorts, otränade me-delålders män och kvinnor, vanliga träningsfrälsta och äldre personer.

Det handlar om mysticism och konstiga religioner.
Fel. Det är vanlig, enkel träning.

Det är roligt.
Rätt. Glädjen och samhörigheten är stor under passen.

Läs mer på:
www.afrostreetjam.se
www.worldclass.se
www.urkraft.nu
www.dansdojon.nu

När Fanny Granström började visa upp sin afrikanska dans på studior och gym kring millennieskiftet var det många som var tveksamma. Bara det att komma barfota in på gymmet, det var väldigt annorlunda. Många förknippar också afrikansk dans med någon form av förlösande, mystisk aktivitet.
Men i själva verket är det väldigt okomplicerat och vem som helst kan vara med. De flesta som prövar blir också fast. Det är glädjen i dansen som gör det.
– Receptionisterna på World Class säger att det är sällan gymdeltagare pratar så mycket med varandra efter ett pass som efter den afrikanska dansen. Den skapar en samhörighet, säger Fanny Granström.

Efter afrodansen skall jag också prova Pilates det är första gången jag

provar Pilates o Afrodansen.

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
Träna Pilates hemma
Vi vet alla att vi mår bra av att träna. Har du inte tid eller ork att ta dig till gymmet är hemträning ett bra alternativ. Investera 15 minuter i dessa enkla övningar för mage och rygg som stärker bålen. Dessa övningar gör dig starkare, smidigare och förbättrar din hållning. Gör övningarna regelbundet och du kommer snabbt att märka resultat.
 
Träna Pilates hemma

Fotograf:
Per-Olof Bergström

Att många idag har dålig hållning och problem med ryggen beror till stor del på svag muskulatur. Vi har svaga rygg- och magmuskler som gör att vi inte orkar hålla uppe bålen som är kroppens kärna. Det leder till dålig hållning, felbelastning och problem med ryggen.
 
Mage och rygg Pilatesträning är stabiliseringsträning för bålen, det vill säga man tränar mest mag- och ryggmusklerna. Man tränar den inre muskulaturen som behövs för hållningen och som kan vara svår att komma åt med traditionell styrketräning. Pilatesträning är funktionell träning vilket innebär att målet inte är att isolera och träna en muskel i taget utan att även träna musklernas samarbete. Det leder till att man får smidigare rörelser.
 
När du tränar Pilates ska du göra övningarna i långsamt tempo och hela tiden känna efter att du behåller din hållning. Du ska inte pressa ned ländryggen mot golvet när du gör dessa övningar utan sträva istället efter att behålla ryggens naturliga svank. Försök även att följa andningsinstruktionerna. Andas in genom näsan och ut genom munnen.
 
Anpassa antalet repetitioner efter hur stark du är men en riktlinje är 8-10 repetitioner per övning. Kom ihåg att det är bättre att göra få repetitioner långsamt och med god teknik än att slarva igenom övningarna många gånger. För att få bästa resultat av träningen bör du träna regelbundet, 1-3 gånger i veckan. Det är däremot bättre att träna en gång än ingen gång. Du behöver inga redskap för dessa övningar men det kan vara skönt att ligga på en matta. Bara att sätta


Kommentarer
Postat av: Karin

Vad kul! Du kommer att gilla det. Jag har gått på det hela hösten och snart börjar det igen ;) Kram!

2010-02-04 @ 08:53:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0