Tre dagar på sportlovet,,,,

på klättercentret för kodsen med inriktning Parkour.

Parkour (IPA/paʁ.'kuʁ/, ofta förkortat PK, är en disciplin och en metod som går ut på att utan hjälpmedel träna kroppen för att snabbt och effektivt kunna ta sig förbi hinder.[1]

Det går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom alla sorters miljöer.[2] Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar.[1] En utövare av parkour kallas ""traceur" (man) eller "traceuse" (kvinna).[2]Enligt bland annat David Belle har parkour ettfilosofiskt budskap som bygger på altruism.

Parkour ska inte blandas ihop medfreerunning. Freerunning är en sport bildad ur parkour men är mer lekinriktad, medan parkour är en disciplin och närmast en livsstil för dem som tar sporten på allvar. Parkour är en fransk förkortning på ett uttryck som betyder konsten att röra sig. Ifall man vill prova på sporten eller förstå den på djupet är det viktigt att ha som utgångspunkt att det inte är en farlig lek utan det är en sport, med mycket disciplin.

Parkour är inte tävlingsinriktat, och det finns inget system för poängräkning. Syftet är att röra sig flytande och få alla manövrer att flyta samman till en smidig rörelse. Parkour handlar om att ta sig genom alla olika sorters miljöer med endast kroppen som hjälpmedel och att förflytta sig från en punkt till en annan på ett så snabbt, effektivt och kontrollerat sätt som möjligt. Just därför brukar volter och annat som anses ineffektivt klassas som art du déplacement/free running. Ett vanligt missförstånd är att utövning av gatuakrobatik/streetstunts eller liknande är bundet till parkour. I media kan parkour ofta vara förknippat med halsbrytande, livsfarliga stunt, men målet är att utifrån sin förmåga utveckla sin fysiska och mentala potential.

Det finns olika tekniker som oftast döps efter djur till exempel monkey vault eller cat vault.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0