så mycket godare o du vet vad den innehåller.
Gör din egen saft av sommarens färska bär och frukter. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider då det kan vara gott att läppja på ett glas sommarsaft. Du kan antingen koka saften eller kallröra den. Förvara kallt eller i frysen.
Här nedan hittar du recept på Röd vinbärssaft med vanilj, Fläderblomssaft, Hallonsaft, Rårörd saft, Äppledricka, Jordgubbs-fläderblomssaft och Kallrörd saft.
|
|
|
|
Rödvinbärssaft med vanilj
Ingredienser 2 l röda vinbär 8 dl vatten 6 dl Dansukker Strösocker 1 msk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj 1 krm natriumbensoat Skölj bären i vatten. Lägg dem i en rostfri gryta och häll på vattnet. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter under lock. Mosa bären mot grytans kant. Häll upp bärmassan i en silduk och låt självrinna i 30 minuter. Häll tillbaka saften i grytan. Tillsätt sockret och sjud i 10 minuter. Tag grytan från plattan. Skumma väl. Tag upp lite av saften och rör i vaniljsockret och natriumbensoatet i detta. Rör därefter ned det i saften. Fyll saften på varma, rena flaskor. Förslut. Förvaras kallt.
|
|
|
|
|
|
Fläderblomssaft
ca 2 1/2 liter
Ingredienser 40 blomklasar 3 citroner 2 liter kokande vatten 1 1/2 kg Dansukker Strösocker 50 g citronsyra
Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå i 3 dygn. Sila. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften. Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften. Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.
|
|
|
|
|
|
Hallonsaft:
Ingredienser
2 kg (4 liter) hallon 1 1/2 l vatten saft från 1 citron 1 kg Dansukker Strösocker
Skölj hallonen. Koka med vattnet i 5 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Rengör grytan och häll tillbaka saften. Tillsätt socker och citronsaft. Koka under ständig skumning tills saften är helt klar. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara svalt. Hallonen kan bytas ut mot valfria bär eller frukter.
Lägg gärna lite färska hallon i saften när den serveras.
|
|
|
|
|
|
Råröd saft:
Ingredienser 2 l bär t ex jordgubbar, vinbär eller hallon 2 tsk citronsyra 4 dl Dansukker Rörsocker Strö
Rensa och skölj bären noga. Mosa bären i en skål. Rör i rörsocker och citronsyra. Täck över skålen och ställ i kylskåp i en vecka. Sila saften. Häll upp den rårörda saften på väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara i kylskåp eller frys saften.
|
|
|
|
|
|
Äppeldricka:
ca 1 1/2 liter, 2 tim Ingredienser 2 kg äpplen 1 liter vatten 6 dl Dansukker Rörsocker Strö eller Strösocker/liter avrunnen saft 1 krm natriumbensoat/liter avrunnen saft Skölj och skär äpplena i klyftor, låt kärnhus och skal vara kvar. Lägg äppleklyftorna i en gryta och häll på vattnet. Koka under lock på svag värme i 15 minuter. Låt självrinna i silduk i 30 minuter. Mät saften och häll tillbaka den i grytan och tillsätt socker. Koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt natriumbensoatet i ett par matskedar av den varma saften som sedan hälls i saften i grytan. Om saften fryses behövs inget natriumbensoat. Häll upp äppledrickan på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara kallt.
|
|
|
|
|
|
Jordgubb-Fläderblomssaft:
ca 1 1/2 liter, 4 dygn Ingredienser 1 liter jordgubbar 10 fläderblomsklasar 1 citron i skivor 15 g citronsyra 1 liter vatten 1 kg Dansukker Strösocker 1 krm natriumbensoat (uteslutes om saften fryses) Skölj blomklasar och bär väl. Mosa bären. Lägg bärmoset, blommorna, citronskivorna och citronsyran i en skål. Koka upp vatten och socker. Lös natriumbensoatet i lite av den varma lagen och häll tillbaka det. Häll den heta lagen över blandningen i skålen. Täck över och ställ kallt i 3 dygn. Häll upp jordgubbs-fläderblomssaften i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp. Förslut. Förvara kallt. Saften går bra att frysa.
|
|
|
|
|
|
Kallrördsaft:
2 liter, 1,5 dygn Ingredienser 3 liter jordgubbar eller hallon 1 1/2 liter kokt, kallt vatten 30 g vinsyra 500 g Dansukker Fruktsocker per liter avrunnen saft 1 krm natriumbensoat Rensa och skölj bären. Mosa eller skiva dem och lägg dem i en skål. Lös vinsyran i vattnet och häll över bären. Täck över skålen och ställ den kallt i 24 timmar. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Mät saften och tillsätt fruktsockret. Skumma noga. Tag lite av saften och rör i natriumbensoatet. Häll lösningen i saften. Häll upp på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp. Förslut. Förvara kallt. Om saften fryses behövs inget konserveringsmedel.
|