Skaldjursoppa,,,,
enkel skaldjurssoppa med räkor.
Räkor som kokas till fond ger mustig och fin smak till denna skaldjurssoppa. Lättlagad och snabb - med smak som ger festkänsla både som förrätt och enklare huvudrätt!
Receptet är för 4 personer.
- 400 g oskalade räkor
- 3 msk smör
- 1 liten gul lök
- 1 liten morot
- ca 2 msk klippt, färsk persilja
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk vetemjöl - gärna idealmjöl
- 5 dl fiskbuljong, en tärning, eller fiskfond
- 2 dl vitt vin, gärna torrt
- 2-3 dl grädde
- 1/4 kryddmått cayennepeppar
- salt
- (2-3 msk konjak)
Skala räkorna och spara skalen.
Koka upp fiskbuljongen.
Skala och finhacka lök och morot. Klipp persiljan fint.
Fräs löken, moroten och persiljan i lite smör i en gryta stor nog för soppan. Låt inte grönsakerna få färg. Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Strö i mjölet, och späd långsamt under omrörning med buljongen och vinet.
Koka soppan i 8-10 minuter. Tillsätt grädden, och smaka av med salt och gärna lite konjak. Var försiktig med cayennepepparn - styrkan växer allt eftersom!
Koka ytterligare några minuter. Vispa i en matsked smör.
Sila soppan genom finmaskig sil. Släng bort skal och grönsaker.
Smaka av igen - salta lagom och smaka eventuellt av med konjak.
Ta av soppan från värmen och lägg i de skalade räkorna.
Räkorna får absolut inte koka, men låt dem gärna ligga några minuter i soppan för att bli varma.
Servera soppan med nybakat bröd, typ av baugette.